Sınav Stresi ile Başa Çıkma Yolları

20-04-2021 11:40
Sınav Stresi ile Başa Çıkma Yolları

Sınava 2 aydan az bir süre kaldı ve artık sizler de yavaş yavaş deneme çözmeye başlayıp konularınızı tamamlamaktasınız. LGS zamanı yaklaştıkça haliyle sınav stresi ve kaygısı da artmaktadır. Fakat stres ve kaygının aşırı düzeyde olması sizlere problem çıkartabilir. Stres bir noktaya kadar sizi sınava odaklaması açısından faydalı olsa da stres boyutunun artması size yarar sağlamayacaktır. Bu yazımızda "Sınav Stresi ile Başa Çıkma Yolları” konusuna değineceğiz.


sinav-stres-ile-basa-cikma-yollari-market-sinavdayim-net

 

BİLGİ EKSİKLERİNİZİ GİDERİN

Stres ve kaygının en önemli sebeplerinden birisi, bilgi eksikliğidir. Kendinizi sınava hazır hissetmiyorsanız, sınav zamanı yaklaştıkça daha da strese girmeniz normaldir. Kendinizi eksik gördüğünüz noktaları zaten biliyorsunuzdur. Sürekli kaygılanıp "ben ne yapacağım, sınavda bu eksiklerimden şu kadar soru çıksa puanım ne olur” gibi düşüncelerle zihninizi meşgul etmektense eksiklerinizin üzerine giderek kapatmalısınız. Sınava bir hafta kalmış gibi hareket etmeyin. Önünüzde, eksiklerinizi kapatmanız için yeterli süre mevcut. Bilgi birikiminiz arttıkça kaygılarınızın da aynı oranda azalacağını göreceksiniz.


sinav-stresi-ile-basa-cikma-yollari-market-sinavdayim-net 

 

AİLENİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATMAKTAN KORKMAYIN

Stres ve kaygıya kapılmanızın bir başka nedeni de ailenizin beklentilerinizi karşılayamayacak olmanız olabilir. Fakat asla böyle düşünmemelisiniz. Hiçbir anne-baba, çocuğuna bir sınavda başarılı olamadı diye sevgisini azaltmaz. Ailenizin, sizlerin her zaman yanında olduğunu ve eğer sınav hazırlık sürecinde sizlere aşırı tepki veriyorsa bu tepkileri sizlerin başarılı olmanızı istediği için verdiğini aklınızdan çıkarmayın.

 

MUTLU OLDUĞUNUZ ETKİNLİKLERİ YAPIN

Tüm bir sene boyunca durmaksızın çalışmanız doğru değildir. Elbette arada arkadaşlarınızla vakit geçirip, molalar vereceksiniz. Keyif aldığınız şeyleri yapıp, sınav düşüncesinden uzaklaşacaksınız. Stres noktasında ise, arkadaşlarınızla buluşup etkinlikler yapmak ve sınav ile alakalı konuşmamak stresten uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Arkadaşlarınızın da sizinle aynı sınava gireceğini bildiğinizden, onlarla vakit geçirmek sizlere iyi gelecektir.


sinav-stresi-ile-basa-cikma-yollari-sinavdayim-net

 

KENDİNİZE İNANIN

Sürekli kendinize "Yapamayacağım, sınavım kötü geçecek” gibi sözler söyleyip olumsuz düşünmek size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Bunun yerine kendinize inanıp; "bu sınavda elimden ne geliyorsa yapacağım, sınava yeterince çalıştım ve istediği liseyi kazanacağım” tarzı cümleler hem olumlu düşünmenizi sağlayacak hem de stresten uzaklaşmanızda önemli bir rol oynayacaktır. Sınavda istediğinizi elde edemediğiniz bir senaryo da aklınızda canlanıyor olabilir. Böyle düşündüğünüzde "İstediğim sonucu elde edemezsem de bu dünyanın sonu değil, ailem benim ne kadar çok çalıştığımı biliyor.” şeklinde kendinizi motive edebilirsiniz. Unutmayın ki sınavlar; sizin nasıl biri olduğunuzu değil, sadece bilginizi ölçmektedir.

 

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE NE YAPILMALI?

Sınavdan bir gün önce, artık kendinizi rahat hissettiğiniz ve strese girmeyeceğiniz aktiviteleri yapmalısınız. Genellikle sınavdan bir gün önce ders çalışmayı bırakmak tavsiye edilir. Beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. İhtiyacınız olandan az uyursanız, zinde uyanamazsınız ve sınav esnasında performansınız azalabilir. Aynı şekilde beslenme düzeninize de dikkat edin ve son günlerde öğün atlamadan daha öncesinde nasıl besleniyorsanız düzeninizi değiştirmeden o şekilde beslenin. Böylece bedeniniz olağan düzeninde çalışmaya devam edeceğinden ekstra bir yorgunluk hissetmeyeceksiniz.


sinav-stres-ile-basa-cikma-yollari-sinavdayim-net

 

→Uzun süren LGS çalışma sürecinde, son gün eksiklerinizi düşünmektense, "Ben elimden geleni yaptım, yarınki sınavda da bildiklerimi yapacağım ve gayretlerimin karşılığını alarak hedeflediğim liseyi kazanacağım.” şeklinde olumlu düşünün. 

 →Uyumadan önce; duş alıp, rahatlatıcı bir müzik dinleyip veya kitap okuyarak zihninizi ve bedeniniz dinlendirebilirsiniz.

→Yatmadan önce, sınav için gerekli olan belgeleri hazırlamayı unutmayın.

 

Bugün sizlerle "Sınav Stresi İle Başa Çıkma Yolları” konusunu inceledik. Umarım beğeninizi kazanmıştır. Sınavdayım ailesi olarak tüm sınavlarınızda başarılar dileriz. Sağlıklı günler.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.