Pomodoro Tekniği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

05-03-2021 13:43
Pomodoro Tekniği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Telefonların ve bilgisayarların yaygınlaşmasıyla ve neredeyse her yaştan insanla buluşmasıyla beraber ders çalışırken dikkat dağınıklığı da fazlasıyla yaygınlaştı. Tam dersin yarısındayken telefonumuza düşen bir mesaj veya arama çağrısı bir anda dikkatimizi dağıtıyor ve ders çalışma esnasındaki verimliliği düşürüyor. Hal böyle olunca dikkat dağınıklığı en aza indirgeyip motivasyonumuzu en üst düzeyde tutmak için yöntemler bulmaya çalışıyoruz. Sizlere, yeni bir teknik olmasa da çalışma esnasındaki motivasyonunuzu artıracak ve dikkat dağınıklığını azaltacak bir teknikten bahsedeceğim: Pomodoro Tekniği

 

 pomodoro-teknigi-market-sinavdayim-net

 

POMODORO TEKNİĞİ NEDİR?

 

Pomodoro Tekniği; 1992 yılından itibaren bilinen, mucidi Francesco Cirillo olan bir teknik. Uygulanışı ise 25 dk derse tam odak, 5 dk ders hakkında hiçbir şey düşünülmeyen bir moladır. Toplamda 30 dk olan bu tekniğe pomodoro tekniği denmektedir.

 

POMODORO TEKNİĞİ İLE NASIL BİR YOL İZLEMELİSİNİZ?

 

1- PLANLAMA

 

Tekniği uygulamaya başlamadan önce, kendinize kaç pomodorunun yeterli olacağına, hangi konuları çalışacağınıza karar vermelisiniz. Planlı bir şekilde hareket ederseniz, uygulamanızda bozulmalar olmaz ve daha verimli hareket edersiniz.

 

2- POMODORO SAYACI

 

Tekniği düzgün bir şekilde uygulaya bilmeniz için bir sayaca ihtiyacınız olacaktır. İsterseniz alarm kurabilir, ya da sizin için tasarladığımız Pomodoro Sayacı uygulamamızdan yararlanabilirsiniz. Her pomodoro için alarm kurmakla uğraşmayıp, uygulamamız sayesinde hem çalışma süresi olan 25 dk, hem de mola süresi olan 5 dk süreyi rahatlıkla takip edebilirsiniz.

 

POMODORO SAYACI UYGULAMAMIZ YAYINDA!

 

Sizler için tasarladığımız Pomodoro Sayacı uygulaması sayesinde:

►Pomodoro Tekniği’ni daha rahat uygulayabilirsiniz.

►Zamanınızı daha iyi yönetip motive olabilirsiniz.

►Tamamen ücretsiz olan uygulamamız ister ders çalışırken ister kitap okurken kullanabilirsiniz.

 pomodoro-timer-market-sinavdayim-net

 

UYGULAMA NASIL KULLANILIR?

 

►Çalışma butonuna basınca süre, 25 dkdan geriye doğru akmaktadır. Dakika ve saniyenin arkasındaki halkalar, süreniz azaldıkça birbirine yaklaşıp, süre sıfırlandığında üst üste gelmektedir.

►Pomodoro tekniğini yarım bırakmak zorunda kaldıysanız sıfırlama butonu sayesinde tekrar baştan başlayabilirsiniz.

►Mola butonuna bastığınızda süre, 5 dkdan geriye doğru akmaktadır.

►Tekniği kullanırken odağınızın bozulmaması için, uygulama gayet sade şekilde tasarlanmıştır.

 

Uygulamamız hem Google Play Store’da hem de Apple Store’da bulunmaktadır. İndirmek için hemen aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

  PLAY STORE

  APPLE STORE


 

3- 25 DK ÇALIŞMA SÜRESİ

 

Bu süre içerisinde tamamen çalışacağınız derse odaklanmalısınız. Odanızdan içeri girmesi muhtemel kişiler varsa, tekniğe başlamadan önce uyarmalısınız. Sizi bu 25 dklık süreçte hiçbir şey rahatsız etmemelidir. Tamamen derse odaklı bir şekilde geçirdiğiniz bu sürede sadece önceden planladığınız görevinizi yerine getirmelisiniz.

 

 

4- 5 DK MOLA SÜRESİ

 

25 dklık çalışma süresini bitirdikten sonra, 5 dklık bir molanız olacağından bahsetmiştik. Bu süre içerisinde kesinlikle dersle alakalı bir şey düşünmemelisiniz. Bu sürede, dinlenebilirsiniz, telefonunuzla ilgilenebilirsiniz. 5 dklık süre de bittikten sonra bir pomodoroyu bitirmişsiniz demektir.

 

5- DÖRT POMODORODA BİR UZUN MOLA

 

8 saate kadar çalışma imkanı sunan pomodoroda kendinize çok fazla yük binmemesi için dört pomodoro da bir 20 dk civarı dinlenebilirsiniz. Böylece hem kendinizi çok yormamış olacaksınız, hem de kendinize çalıştığınız kısımları benimseyecek vakit ayırmış olacaksınız.

 

6- RAPOR

 

Daha önceden karar verdiğiniz pomodoro sayınız tamamen bittikten sonra bir rapor oluşturun. Her pomodoro süresini tutturmakta başarılı olamamış olabilirsiniz veya dış etkenler sizi etkilemiş olabilir. Raporunuza bunların tamamını ekleyerek, gün geçtikçe iyileştirmeler yapıp istediğiniz verimliliğe ulaşabilirsiniz.

 

 

 pomodoro-teknigi-nedir-market-sinavdayim-net

 

POMODORO TEKNİĞİNİ KİMLER UYGULAYABİLİR?

 

Sınava hazırlananlar, yoğun bir tempoda sürekli çalışmak zorunda oldukları için pomodoro tekniği önerilen teknikler arasındadır. Saatlerce verimsiz ders çalışılmasındansa, verimli ve düzenli bir çalışma çok daha iyidir. Pomodoro tekniği de zamanı sizin için kontrol ettiği için ders çalışırken tercih edilebilir. Sadece ders çalışanlar değil, meslek sahibi olan insanlarda bu tekniği uygulayabilir. Pomodoro tekniği, yoğun iş temposunda devam eden meslek sahipleri için de önerilir. Dikkat dağınıklığına yer olmayan işlerde konsantrasyonu en üst seviyede tutmak için pomodoro tekniğini kullanmak faydalı olacaktır.

 

► Pomodoro tekniği, 25 dakika çalışma, 5 dakika mola olarak belirlenmiştir. Fakat herkes tam olarak bu sürede rahat edemeyebilir. Eğer siz daha farklı bir zaman belirlemek isterseniz, belirleyebilirsiniz. Örneğin sizin için 40 dakika çalışıp 10 dakika dinlenmek daha verimli ise böyle çalışmalısınız. Pomodoro tekniğinde asıl önemli olan, belirlenmiş çalışma sürelerinin ardından belirli süreli molalar koymak ve bu süreci döngü halinde devam ettirmektir.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.