LGS Öncesi Ebeveynlere Tavsiyeler

20-03-2021 11:23
LGS Öncesi Ebeveynlere Tavsiyeler

LGS’nin gün geçtikçe yaklaştığı ve stresin de aynı oranda arttığı bir gerçek. Çocuklarınız bu sınav stresiyle boğuşurken siz neler yapmalısınız? Siz, stresle ne kadar başa çıkabiliyorsunuz? Bugün sizlerle "LGS Öncesi Ebeveynlere Tavsiyeler” konusunu inceleyeceğiz ve sizlere bazı tavsiyeler vereceğiz.

Anne-baba olarak çocuğunuz iyi bir lisede okuyup, hayallerini gerçekleştirmesini istemenizden daha doğal hiçbir şey yok. Fakat unutulmamalıdır ki çocuğunuzun da gün geçtikçe kaygısı artmaktadır. Her çocuk, sınava stressiz ve normal bir durummuş gibi hazırlanamayabilir. Bazı çocuklarda çok daha stresli bir dönem yaşanabiliyor. Çocuğunuz size deneme çözerken bildiği her şeyi unuttuğunu söylüyor olabilir veya çok heyecanlanıp başı dönüyor da olabilir. Peki bu durumda neler yapılmalı?


 

 

Öncelikle çocuğunuza güvendiğinizi ona belli etmelisiniz. Sizlerden gelecek güvene çok ihtiyaçları olacaktır. Belki de çocuğunuzun sınav stresi yaşama sebeplerinden biri de olumsuz bir sonuçta vereceğiniz tepkiden çekinmektir. Anne-baba olarak çocuğa kesinlikle olumsuz bir yorum yüklememelisiniz. Sizler olumsuz ve kaygılı düşündükçe çocuğunuz da bir zaman sonra böyle düşünmeye başlayacaktır.

 

Çocuklarınız sınava yüklediği anlam çok farklı olabilir. Bu sınavı bir karakter değerlendirme sınavı olarak görebilir ve başarısız olacağı düşüncesi çocuğunuzda bir takım değersiz hissetmeye yol açabilir. Sizin bu noktada yapmanız gerek ona olan sevginizi ve ona verdiğiniz değerin sınavla hiçbir alakası olmadığını ve sonuca göre değişmeyeceğini açıklamak olacaktır.

 

 

Çocuğunuz bu dönemlerde deneme çözmeye başlamış ve kendini test ediyor olabilir. Gösterdiği çaba sonuçsuz kalırsa ve denemelerden beklediğinin altında alırsa o an bir motiveye ihtiyacı olacaktır. Motive etmeseniz dahi kesinlikle eleştiriden uzak olmalısınız. Çocuğunuzu gösterdiği çaba için takdir edip daha iyisini yapabileceğine inandığınızı ona hissettirmelisiniz. Çabalayıp kötü bir sonuç elde ettiği denemeden sonra sizin onu eleştirmeniz çocuğa bir fayda sağlamayacaktır.

Mutlaka bir B planı oluşturun ve bunu birlikte yapın. Çocuğunuz belli bir liseye hedeflemiş olabilir. Bu lisenin tabi ki olmama ihtimali de var. Çocuğunuz sadece bu hedefe kilitlenirse ve belli deneme vs. sonuçları doğrultusunda kazanamayacağını düşünmeye başlarsa bir motivasyon düşüklüğü baş gösterebilir. Fakat beraber bir B planı oluşturursanız çocuğunuzun sınavlardaki ilk hedefine ulaşamama düşüncesi, ilk hedefim olmazsa ailemle oluşturduğum ikinci hedefime odaklanabilirim olarak değişebilir ve böylece sınava kısa bir süre kala motivasyon düşüklüğü yaşamaz.

 

 

Çocuğunuzun gösterdiği emekleri mutlaka takdir edin. Onlara, çabaladıklarını gördüğünüzü bir şekilde belli etmelisiniz. Bunu kesin kazanırsın gibi cümlelerle değil de emeklerini görüyorum gibi daha çabayı kasteden bir cümle ile yaparsanız çok daha olumlu olacaktır.

Vereceğim tavsiyeler arasındaki en önemlilerinden birini geldik. Çocuğunuzu kesinlikle arkadaşları, yakın çevresi vs. ile kıyaslamayın. X kişisi denemelerden şu sonucu alıyor, aynı okula gidip sen nasıl alamıyorsun gibi gibi cümleler çocuğunuzun motivasyonunu alt üst edebilir. Eğer bir karşılaştırma yapacaksanız çocuğunuz iki ay önceki durumuyla şimdiki durumunu karşılaştırın. Eğer gerekli çabayı gösteriyorsa zaten bu süreçte çocuğunuzun netlerinin arttığını göreceksiniz.

 

 

Çocuğunuz sizin beklentinizi karşılayamamaktan korkmamalı. Bu sınavı, daha öncede bahsettiğim gibi sizin sevginizin bir ölçütü olarak görmemelidir. Onlarla empati kurun. LGS zamanı çocuğunuz hem ergenliğin getirmiş olduğu değişimlerle meşgulken bir de sınav stresi ve kaygısı ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu yaştaki bir çocuğa bir de "sizin stresiniz” eklenirse performansında düşüşler olacaktır. Hayatının geri kalanının bu sınava bağlı olduğu veya buna benzer cümleler kurmanız çocuğunuzu çok daha fazla strese sokacaktır.

 

Gerçekten çok önemli bir noktaya daha değinmek istiyorum. Kesinlikle çocuğunuz size karşı "mahcup” hissetmemelidir. Sınav sürecinde fedakarlıklar yapmış olabilirsiniz. Ama bunu sürekli olarak çocuğunuza karşı "Seni özel okula göndermek için bu kadar para harcadık” vs gibi cümlelerle dile getirmek olası bir başarısızlıkta çocuğunuzun kendini size karşı mahcup ve suçlu hissetmesine yol açacaktır. Çocuğunuzun size olan güvenini kaybetmesine yol açacak davranışlardan kaçının.

 

 

Size vereceğim tavsiyeler bugünlük bu kadar. Her çocuk tabi ki farklı davranışlar sergiliyor olabilir. Siz ebeveynlerin bu süreçte çocuklarınızın olabildiğince yanında olup, onlara çok çalış, bu kadar saat çalış vs. demek yerine nasıl gidiyor, yapabileceğim bir şey var mı? gibi sorularla çocuğunuza sürekli destek olduğunuzu onlara hissettirmelisiniz. Bizler, çocuklarınızın olduğunu kadar bu süreçte sizlerin de yanındayız.

 

Bugün sizlerle "LGS Öncesi Ebeveynlere Tavsiyeler” konusunu inceledik. Umarım faydalı olmuştur. sinavdayim.net ailesi olarak sağlıklı günler dileriz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.