Halide Edib Adıvar: Haftanın Yazarı

23-02-2021 15:06
Halide Edib Adıvar: Haftanın Yazarı

Bugün sizlere Türk edebiyatının en önemli isimlerinden olan Halide Edib Adıvar’ı tanıtacağım. Öncelikle hayatına kısaca bir göz atalım.

1884 yılında İstanbul’da doğan yazarımız ilköğretim yıllarını özel dersler alarak bitirdi. Sonrasında Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ne gidip burada lisans derecesi kazanmıştır. Yazıları, belli bir kesimi rahatsız ettiği için Mısır’ a gitmiş, geri döndüğünde edebi içerikler de yayımlamaya başlamıştır. Adıvar, eserlerinde konuşma diline bağlı kalmıştır. 14 sene daha yurt dışında yaşayan Halide Edib Adıvar, 1964 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Bir de bazı kitaplarına bakalım.

 

can-yayinlari-vurun-kahpeye-market-sinavdayim-net

VURUN KAHPEYE

 

Yunan işgali sırasında, Aliye adlı İstanbullu öğretmenin Anadolu’da bir köyde çalışması konulu bir kitaptır. Gittiği köyde, Ali Rıza Efendi’nin evinde kalacaktır. Aliye, Ali Rıza Efendi ve karısının önceden kaybettikleri kızıyla yaşıt olduğundan oldukça sevilmiştir. Romanımız, Kurtuluş Savaşı döneminde geçtiğinden köy Yunan işgali ile karşı karşıyadır. Köydekilerden bazıları Yunanlara yardımcı olmaktadır. Köyün imamı Fettah, Yunanlılar için çalışmaktadır. Aliye ise köydeki çocuklara vatanseverliği aşılamaktadır. Aliye’nin köyde Yunanlılara ve yunan destekçilerine karşı süregelen bu romanını heyecanla okuyacağını düşünüyorum.

 

Kitabı İncelemek İçin Tıklayın!


can-yayinlari-sinekli-bakkal-market-sinavdayim-net

 

SİNEKLİ BAKKAL

 

Doğu ile batının karşılaştırılmasının yapıldığı bu romanda, Sinekli Bakkal mahallesindeki imamın kızı Emine, babasının zenne kılığına giren bir adam olan Tevfik’le evlenmesini istememesine rağmen evlenmiştir. Daha sonralarında Tevfik ülkeden sürülür fakat Emine hamiledir ve bir kız dünyaya getirir. Kız imam olan dedesi ile yetişmiş ve Pellegrini adındaki İtalyan bir müzisyenden dersler almaya başlamıştır. Doğu ve batı karşılaştırmasının yapıldığı bu romanda Emine’nin kızı Rabia’nın seçim yapması gerekmektedir. Konusu sebebiyle de edebiyatımızda ses getiren bu eseri okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksın.


Kitabı İncelemek İçin Tıklayın!

 

can-yayinlari-handan-market-sinavdayim-net

 

HANDAN

 

Adından da anlaşılacağı üzere kitabımızın başkahramanı Handan’dır. Handan, halasının kızı olan Neriman’la beraber büyümüştür. Neriman, Handan’ı çok sevmektedir. Handan ise çok akıllı, güzel ve insanları hemen etkileyebilen birisidir. Genç yaşlarında Nazım adında birinden hoşlanmaktadır. Fakat Nazım’ın ideolojik düşüncelerini, kendisinden daha çok seveceğini düşünüp onun evlenme teklifini reddeder. Sonrasında Hüsnü Paşa ile evlenir. Daha sonralarında Hüsnü Paşa ile aralarındaki problemleri ve Handan’ın başından geçen olayları okurken fazlasıyla keyif alacaksın. II.Abdülhamid döneminde kaleme alınmış bu eser, aynı zamanda o günlere de ışık tutan ve içerisinde fazlaca yan konu olan bir eserdir. Yazıldığı dönem dikkate alındığında işlendiği konular bakımından cesur bir roman olan Handan, psikolojik aşk türünde bir eserdir.

 

Kitabı İncelemek İçin Tıklayın!

 

Halide Edip Adıvar’ın bahsettiğimiz 3 eseri de birbirinden güzel. Kitaplarda işlenmiş olan konular, geçmiş dönemdeki yaşantıya ışık tuttuğundan bilgi sahibi olmanı da sağlayacaktır. Ayrıca Halide Edip Adıvar, 14 yıl boyunca yurt dışında yaşamış ve bu süre içerisinde kaleme aldığı İngilizce eserlerle de o dönemin yurt dışında en çok tanınan Türk yazarı olmuştur. Kadının toplumdaki yeri, Milli Mücadele dönemi ve içinde bulunduğu toplumu işleyen eserleriyle tanınan Halide Edip Adıvar’ın diğer kitaplarına da sitemizden ulaşabilirsin. Yazıma, Halide Edip’in Vurun Kahpeye eserinden bir sözle veda etmek isterim.

 

⏩ "İnsanın en nafiz silahı, samimiyet ve zekadır..!"

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.