George Orwell: Haftanın Yazarı

27-01-2021 17:06
George Orwell: Haftanın Yazarı

Bugün size İngiliz edebiyatının önde gelen kalemlerinden George Orwell’ı tanıtacağım. İsterseniz önce gelin birazcık hayatında neler yaptığına bakalım, sonrasında eserlerine geçiş yaparız. 

Asıl adı Eric Arthur Blair olsa da yazarımız bu ismi pek kullanmamıştır. Hindistan’da dünyaya gelen Orwell, İngiltere’de bir kolejde burslu okumuştur. Kolejden mezun olduktan sonra üniversiteye gitmemiş, İngiliz sömürgesi altında bulunan Burma’da İmparatorluk Polis Okulu’nda görev yapmıştır. Memuriyet dönemindeki haksızlıklara ve işkencelere dayanamayınca Avrupa’ya geri dönmüştür. George Orwell’ın yazar oluşu Jack London’ın yolundan gitme isteğiyle olmuştur. İspanya iç savaşında bir keskin nişancı tarafından gırtlağından vurularak ölümden son anda kurtulmuştur. 21 Ocak 1958’te veremden tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Yazarlığa başlamadan ve başladığı ilk dönemlerde maddi anlamda bazı problemler yaşamıştır. 1934 yılında yayımladığı ‘Burma Günleri’ romanı Burma’da ki polis teşkilatı günlerindeki gözlemlerini anlatan otobiyografik bir eserdir.

İsterseniz şimdi sitemizde de bulunan bazı eserlerinden bahsedelim.


Hayvan Çiftliği

Hayvan Çiftliği’nin ana karakteri hayvanlar olsa da aslında bunlar siyasi kişiliklerdir. Yazarımız burada siyasi kişiliklere hayvan benzetmesinde bulunmuştur. Hayvanlar, kitapta bir başkaldırı da bulunmuş ve hakimiyeti ele geçirmişlerdir. Bu hakimiyette domuzlar ön plana çıkmıştır. Adaletsizliğe bir başkaldırı yapan domuzlar, hakimiyeti ele geçirince onlar da zamanla fikirlerinden sapmış, insanlardan çok daha sert bir yönetim oluştururlar. Başa geçince oluşan bu adaletsiz yapıyla Orwell’ın, "siyasi taşlama” alanında eser verdiği anlaşılmaktadır. Masal anlatımı ile yazılmış bu eseri okuyup, masalın arkasındaki gerçeği görmelisiniz. Kendinize vakit ayırdığınız zamanlarda bu eseri keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.


1984 George Orwell

George Orwell denince akla gelen iki eserden biri olan 1984, özgür bir düşünce ortamının olmadığı "Big Brother” denilen bir rejim tarafından insanların sürekli izlendiği distopya tarzında bir eserdir. Bu diktatör düzenin, basında bulunan yayın organlarındaki yazıları istediği gibi değiştirebildiği kitapta anlatılmaktadır. 1984, neredeyse hiçbir kısım atlanmadan kurgulanmış, fazlasıyla hayal gücüne yer verilmiş olan bir romandır. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bu eser, okurken hem kafanı dağıtabileceğin hem de kendi kültürünü arttırabileceğin harika bir kitap.

 

Aspidistra

Aspidistra, Gordon adındaki bir şairin hikayesini anlatmaktadır. Gordon, hayatı tamamen paranın kontrol ettiğine kendini inandırmış bir kişiliktir. Paranın düzen sürmesinden hoşnut olmayan Gordon, çalıştığı şirketten de istifa edip kapitalist düzenden kaçan bir karakterdir. Kapitalist düzeni bırakmasıyla para anlamında sıkıntılar yaşayacak olan baş karakterimizin tam da bu sorunlarını ele alıyor kitabımız. Az bir maaşla şairliğine devam edip edemediği, sevgilisiyle ayrılıp ayrılmadığı sorularına kitapta yanıt alabileceksiniz. George Orwell'ın yazdığı diğer eserler kadar bilinmese de Aspidistra da sizi hikayesiyle büyüleyecektir.

 

Yabancı kelimeler ve bilimsel semboller yerine basit kelimeleri kullanmayı tercih etmiş olan yazarımızın aktif bir anlatım tarzıyla yazdığı eserlerini sade anlatım tarzı tercih etmesi nedeniyle rahat bir şekilde okuyabilirsin. Belki sizde Orwell’ın eserlerinden fazlasıyla etkilenip kendisinin Jack London’ın izinden gittiği gibi, onun izinden gidebilirsiniz. Gidecek olanlara verdiği tavsiyeyle yazımı sonlandırayım.

 Her yazarın kendine ait kurallarının olması gerekir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.